dijous, 24 d’abril del 2014

Sis maneres diferents d'escriure un text

Text original: Dissabte a la masia
L’àvia ha preparat escalivada, xai amb patates al forn i un pastís de poma. Mentrestant, l’avi ha tallat llenya per torrar pa a la xemeneia i després fregar-li all i tomàquet. És un dissabte qualsevol amb la família reunida a la masia. Després de dinar, amb la panxa plena i a la vora del foc, el tiet s’ha quedat dormit al sofà abans d’acabar el seu cigaló. Els nens empaiten els gossos, les dones xerren i els homes juguen a cartes. La pluja comença a repicar a la teulada.

Paraules amb so semblant: Acte a l’abadia
La gàbia ha presentat escarxofada, Blai amb sabates al foc i un massís de Roma. Ben estant, en Gabi ha ratllat grenya per tornar la mà a la Mireia i a l’Agnès frenar-li ball i un àpat. És un acte a Monistrol amb la vigília pansida a l’abadia. Exprés de pentinar, amb la planxa aliena i a la mora del roc, el nét s’ha queixat adolorit al romà a mans d’alabar el seu mocador. Els frens enganyen els mossos, les pomes neden i els nòmades arruguen les galtes. La bruixa s’adreça a reclamar a la parada.

Vampirs: Reunió a la cripta
Morticia ha preparat batut de sang de nadó, cors tebis de bou i un pastís de coàguls d'RH positiu. Mentrestant, Severus ha tallat dits de peus i mans per servir-los amb una capa de cucs i teranyines. No cal que sigui la Nit dels Morts per trobar la nissaga reunida a la cripta. Després de mitjanit, amb l’ànsia de sang satisfeta i envoltats per la fredor de les tenebres, el gran Nosferatu ha recuperat la forma de rat-penat per descansar a l’obscuritat del sostre humit. Els novicis empaiten aranyes, les dames leviten i els cavallers juguen a la ruleta russa. A la teulada gòtica del panteó, repica una pluja persistent i glaçada.

Començar pel final: A la teulada repica la pluja
Quan la pluja ha començat a repicar a la teulada, els homes jugaven a cartes, les dones xerraven i els nens empaitaven els gossos.  Abans d’acabar el seu cigaló, el tiet s’ha quedat adormit al sofà, ja que era la vora del foc i tenia la panxa ben plena després de dinar. La família s’ha reunit a la masia, però és un dissabte qualsevol. L’avi fregarà all i tomàquet al pa que torrarà a la xemeneia. Ha estat tallant llenya mentre l’àvia preparava un pastís de poma, xai amb patates al forn, i escalivada.

Visió d’un Marcià: El carburant dels terrícoles
Femella amb hardware obsolet confecciona combustible d’origen vegetal i animal, i un altre d’alt poder calòric i amb molta glucosa. Mascle amb software sense actualitzar secciona vegetals gruixuts per provocar oxidació violenta que desprèn gasos incandescents ataronjats. A sobre hi col·loca carburant i després hi afegeix vitamines. Aquesta espècie es reuneix sense seguir cap patró temporal subjecte a la rotació del seu planeta ni dels seus satèl·lits. Després de recarregar els dipòsits, el centre de la seva maquinària s’expandeix i s’omplen d’un líquid calent que desprèn vapors penetrants. Un terrícola es desconnecta i entra en modalitat repòs. Cries empaiten a quadrúpedes, femelles es comuniquen i mascles interaccionen. Abundant hidrogen i oxigen cau sobre el seu refugi.

Un Sorolla: Dinar familiar amb vistes al Mediterrani
Una dona gran, de cabells blancs i un davantal de cotó net i planxat, prepara un pa de pessic i el decora amb crema i nata. La finestra és oberta i una brisa fresca perfuma d’aromes dolces tota la casa. La roba estesa s’eixuga al sol mentre un home talla llenya i l’olor de resina es barreja amb la del pa blanc acabat de fer. El mar brilla amb un blau de safir sota la llum d’un dia esplèndid. És dissabte i la família s’ha reunit al mas de Cadaqués. Després de dinar al jardí, mentre els homes fumen, les dones i la canalla baixen a la platja acompanyades dels gossos. Un nen es mulla a l’aigua i la seva pell llueix com la d’un dofí. La seva mare riu mentre el vent juga amb el seu vestit lleuger i deixa endevinar la seva silueta. El sol es reflecteix a les pameles de les dones .


Cristina Niubó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada